fallback

Независимостта на Шотландия ще е от полза за Великобритания

Според Алекс Салмънд то ще помогне за "ребалансирането икономическия център на тежестта" в Обединеното кралство

05.03.2014 | 11:04 Автор: Елена Кирилова

"Една независима Шотландия със силна икономика ще бъде от полза за цялото Обединено кралство", заяви шотландският първи министър Алекс Салмънд, цитиран от BBC. Според него Шотландия ще помогне за „ребалансирането икономическия център на тежестта“ във Великобритания.

Салмънд смята, че животът в страната е станал твърде небалансиран, а регионалните центрове изпитват икономически трудности, тъй като Лондон абсорбира всички ресурси.

На 18-и септември тази година шотландците ще гласуват на референдум, на който ще трябва да отговорят с „Да“ или „Не“ на въпроса „Трябва ли Шотландия да бъде независима страна?“.

Във връзка с това Салмънд заяви, че вярва, че независима Шотландия ще бъде „мощен икономически противовес на Лондон“ и това ще бъде от полза за останалата част от Обединеното кралство.

„Узрява разбирането, че богатството и възможностите са твърде съсредоточени географски и социално. Британските политики работят за твърде малко хора и отричат възможностите на твърде много хора. Великобритания е небалансирана“, коментира шотландският първи министър.

„След независимостта на Шотландия растежът на икономическата сила в северните части на острова ще бъдe от полза за всички и най-вече за нашите най-близки съседи в Северна Англия“, подчертава Салмънд.

По думите му независимостта би уравновесила нещата, като същевременно Шотландия ще продължи да поддържа силни икономически връзки с Обединеното кралство. Ето защо той настоява за запазването на паунда като основна валута на страната и държи за запазване на членството в Европейския съюз.

Повече по темата вижте във видеото!

fallback
Още от Свят
fallback