Янукович е поискал от Путин да изпрати военни в Украйна

Това станало с нарочно писмо до Владимир Путин от 1 март

04.03.2014 | 09:59 Редактор: Боян Христов
Янукович е поискал от Путин да изпрати военни в Украйна

Сваленият украински президент Виктор Янукович е поискал в писмо до руския президент Владимир Путин Русия да използва военна сила в Украйна, за да защити украинското население, заяви пред Съвета за сигурност руският посланик в ООН Виталий Чуркин, цитиран от Франс прес. Изявлението бе направено на третия етап от извънредните разговори относно ситуацията в Украйна.

Руската интервенция в Крим има за цел да защити нашите граждани и сънародниците ни, цитира Чуркин писмото на Янукович, предава АФП. "Под влияние на западните държави се извършват актове на терор и насилие", пише сваленият украински президент в писмото. 

Чуркин предостави копие от него на членовете на Съвета за сигурност, който се събра в понеделник вечер на спешно заседание по искане на Русия. Посланикът заяви, че в Украйна е извършен въоръжен преврат от радикални екстремисти, отбелязва ДПА.

ИТАР-ТАСС посочва, че писмото на Янукович е с дата 1 март. "Обръщам се към президента на Русия Владимир Владимирович Путин с молба да използва въоръжените сили на Руската федерация за възстановяване на законността, мира, правовия ред и стабилността и за защита на населението на Украйна", цитира ИТАР-ТАСС писмото на Янукович до Путин, прочетено пред Съвета за сигурност от руския посланик в ООН. 

Действията на Русия в Украйна са напълно адекватни и легитимни, подчерта в заключение Виталий Чуркин.

Въпреки думите му Съединените щати и Великобритания изразиха възмущение от обясненията на Русия за изпращането на войски в Украйна и го нарекоха нарушение на международното право, предаде ДПА.

"Повечето твърдения, направени от Руската федерация, в действителност са безпочвени", каза посланичката на САЩ в ООН Саманта Пауър след изявлението на руския й колега Виталий Чуркин пред Съвета за сигурност. "Руската мобилизация е отговор на въображаема заплаха", добави тя.

Британският посланик в ООН Марк Лайъл Грант каза, че Русия е навлязла в Украйна с измислен претекст и няма оправдание за действията си. 

Русия ще бъде подложена на дипломатически, политически и икономически натиск заради военната интервенция на Кримския полуостров в Украйна, заяви британският премиер Дейвид Камерън, цитиран от ДПА и Франс прес.

"Искаме намаляване на напрежението, а не продължаване по пътя, по който пое руското правителство, нарушавайки суверенитета и териториалната цялост на друга страна", каза Камерън снощи, след като председателства заседание на британския Съвет по национална сигурност на "Даунинг стрийт" 10. 

Тази нощ стана ясно още, че САЩ прекъсват всички военни връзки с Русия заради руската интервенция в Крим, съобщи Пентагонът, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

"Това включва двустранните маневри и срещи, посещенията на кораби в пристанища и военното планиране", заяви говорителят на Пентагона адмирал Джон Кърби. 

Призоваваме Русия да деескалира кризата в Украйна и руските войски в Крим да се върнат в базите си, както изискват споразуменията за руския Черноморски флот", каза той.