Как Испания имунизира 72% от населението си и се справи с антиваксърите

34 милиона души са получили две дози от ваксините срещу Ковид-19

10.09.2021 | 13:00 Редактор: Десислава Атанасова
Как Испания имунизира 72% от населението си и се справи с антиваксърите

"В завидно положение сме. Скоростта на ваксиниране буди завист", казва президентът на Испанското дружество за ваксинации AEV Амос Гарсия Рохас.

Според здравните власти в страната, Испания е държавата с най-голям процент напълно ваксинирани хора в страните от Г-20 – групата на най-богатите и бързоразвиващи се държави в света. 34 милиона души, или 72,5 процента от населението, са получили две дози от ваксините срещу коронавируса.

За сравнение: в Германия напълно ваксинирани са 61,6 процента от населението.

И докато антиваксърите редовно протестират във Федералната република, в Испания подобно нещо не се случва. Според изследване на института CIS от месец май, едва шест процента от испанците се обявяват против ваксинациите

Според експертите, причината за широката подкрепа към ваксините са културни и обществени. 55 процента от испанците на възраст между 25 и 29 години живеят при родителите и искат да опазят близките си от вируса.  

"В Испания хората се чувстват като част от една общност и са убедени, че има неща, които човек не прави само за себе си, а и за останалите", обяснява епидемиологът Мануел Франко от Университета Алкала в Мадрид пред RTVE, цитиран от DW.

Доказателство за това чувство за солидарност е фактът, че от десетилетия Испания е на първо място в Европа по донорство на човешки органи – с огромна преднина пред останалите. Според портала за дарителство на органи, в Испания има 38 донори на всеки 1 милион души. 

Като цяло на Иберийския полуостров доверието към ваксините е голямо. 97% от децата и младежите са ваксинирани срещу болести като полиомиелит, менингит и хепатит. 

Испания е седма по ваксинации в света

Имунизационната кампания в Испания започна мудно. От февруари до април беше ваксиниран здравният персонал, след това полицаите, социалните работници, както и обитателите и работещите в домовете за възрастни. 

Към средата на април бяха ваксинирани едва около 7 процента от населението. В онзи момент Великобритания вече беше поставила ваксини на 13 процента от жителите си. 

През май кампанията се ускори и всеки пети вече беше имунизиран, а през септември беше премината границата от 70 процента ваксинирани. Испания е на седмо място по дял ваксинирани в света след Португалия, Малта, Исландия, ОАЕ, Катар и Сингапур. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Дончо
преди 2 години
Браво! Предстои да видим, как ще се отразят клиничните изпитвания върху тези милиони доброволци и ако всичко е наред при следващото поколение, ще се ваксаме и ние! Сигнализирай за неуместен коментар