Барозу: Всички трябва да работим конструктивно, за да гарантираме стабилност в Украйна

На обратното мнение е Сергей Лавров, според когото никой не трябва да се намесва във вътешните дела на Украйна

25.02.2014 | 17:18 Редактор:
Барозу: Всички трябва да работим конструктивно, за да гарантираме стабилност в Украйна
Барозу: Всички трябва да работим конструктивно, за да гарантираме стабилност в Украйна

Продължават да прехвърчат искри между Русия и Запада, що се отнася до реакциите им за случващото се в Украйна. Президентът на ЕК Жозе Мануел Барозу призова Москва да работи за запазване на териториалната цялост на Украйна. Руският външен министър Сергей Лавров отвърна, че страната му няма намерение да се меси във вътрешната политика на своя съсед, за разлика от Запада.

В своя реч пред ЕП в Страсбург, който започна работата си с минута мълчание, заради жертвите в Украйна, Барозу заяви, че дълготрайно решение на кризата в Украйна може да се намери само чрез правителство на националното обединение, в което да бъдат представени различни политически и регионални интереси.

"Вече работим заедно с международната общност и международните финансови институции по начините, с които да помогнем на страната. Отправям апел към всичките ни партньори, най-вече Русия, да работят конструктивно с нас, за да гарантираме обединена Украйна, за ефективно решение, което да донесе стабилност. Това е Украйна, която ще има добри отношение и със запада, и с Източните си партньори. Ветровете на промяната отново чукат на вратата на Украйна", каза Барозу.

Руският външен министър Сергей Лавров изказа противоположна теза. Според него никой не трябва да се бърка във вътрешнните работи на Украйна. „В наш интерес е Украйна да бъде част от Европейското семейство, но не е наш интерес радикални групировки да стоят на чело на страната, коментира Лавров.

"Много важно е да следваме принципите на споразумението от 21 февруари. То предвиждаше полицията да напусне площадите, и тя се оттегли. Нищо друго обаче от договорката не е изпълнено. Бунтовниците, които окупираха административни сгради сега са в Киев и заеха места на чело на държавата", коментира външният министър на Русия.

Френският външен министър Лоран Фабюс заяви, че ЕС и Русия заедно могат да подпомогнат финансово Украйна, която има нужда от 35 млрд. долара, за да закрепи икономиката си. Фабюс подчерта, че Западът не се опитва да постави Киев в позиция да избира между него и Русия. 
В същото време ръководителите на специалната делегация на ЕП, която се завърна от Украйна, обявиха, че очакват за премиер на страната да бъде назначен лидерът на партия „Баткивщина” Арсений Яценюк.