fallback

Талибаните обещаха да позволят излизане от Афганистан и след 31 август

Канцлерът Ангела Меркел обеща, че няма да изостави онези, които останат там след прекратяването на въздушния мост

25.08.2021 | 20:54 Автор: Десислава Атанасова

Талибаните ще продължат да позволяват на афганистанците, които имат необходимите документи, да напускат страната и след крайния срок за изтегляне на САЩ - 31 август. Това съобщи посланикът на Германия в Афганистан Маркус Потцел, който е разговарял по темата с представител на преговорния екип на талибаните.

По-рано днес президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че масовата евакуация от Кабул върви към приключване след по-малко от седмица.

"На път сме да приключим до 31-ви август. Всеки ден от операциите води до допълнителен риск за нашите части, но приключването до края на месеца зависи от това талибаните да продължат да сътрудничат и да позволяват достъп до летището на тези, които пътуват, както и да няма прекъсвания на дейностите ни“, заяви американският президент. 

Над 70 000 души вече са евакуирани от Кабул в рамките на един от най-мащабните въздушни мостове в историята. Днес в евакуацията се включи и Русия, която прибра неколкостотин свои и чужди граждани с четири самолета от афганистанската столица. Още хиляди обаче продължават да се тълпят около международното летище в Кабул, предава БНР.

Канцлерът Ангела Меркел обеща, че Германия няма да изостави онези афганистански сътрудници, които ще останат в Афганистан след прекратяването на въздушния мост.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback