fallback

Байдън: Приключваме бързо и се махаме от Афганистан, всеки ден ни носи опасност

България ще даде убежище на до 70 афганистански граждани

25.08.2021 | 14:08 Автор: Искра Ангелова

Президентът на Съединените щати Джо Байдън потвърди своя план да изтегли американските военни от Афганистан до края на този месец. Позицията му остана категорична, въпреки че по време на извънредната виртуална среща на Г-7 вчера беше призован за удължаване на срока.

Той отказа да отложи крайния срок за изтеглянето от Афганистан. По думите му всяко забавяне на мисията носи опасност от нападение над местния клон на "Ислямска държава".

"Колкото по-бързо приключим, толкова по-добре. Всеки нов ден на операции носи опасност за нашите военни", заяви американският държавен глава.

По-рано талибаните също предупредиха, че ако периодът бъде удължен, ще има последствия. Така - евакуацията от летището в Кабул ще приключи на 31 август. Дотогава трябва всички чуждестранни граждани и афганистанци, работили с международните сили, да бъдат изведени от страната. 

България ще даде убежище на до 70 афганистански граждани, обяви премиерът Стефан Янев.

"Министерският съвет взе решение за оказване на подкрепа на афганистански граждани, които са работили в българското посолство в Кабул, заедно с българските контингенти и други български представители на терен. Това са до 70 афганистански граждани, заедно с членовете на техните семейства", заяви той.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback