Лондон: Евакуация от Афганистан без САЩ ще е трудна

Натовските сили трябва да се изтеглят до 31 август

24.08.2021 | 14:20 Редактор: Искра Ангелова

Лидерите от Г-7 се събират на виртуална среща, за да решат може ли евакуацията на чужди и афганистански граждани да продължи и след 31 август. САЩ са подложени на натиск от съюзниците си, но Джо Байдън изглежда засега не е готов да отложи "червената линия" с талибаните, както самите те нарекоха датата. 

На ход сега е дипломацията след седмица на сцени на отчаяние на летището в Кабул. Натовските сили трябва да се изтеглят до 31 август, дотогава е заложена и евакуацията на хора от страната, въпреки че чакащите са няколко десетки хиляди. 

В навечерието на срещата на Г-7 британският премиер Борис Джонсън разговаря с американския президент Джо Байдън. Великобритания обаче предупреди, че много хора няма да успеят да се евакуират. 

"Разполагането на повече британски войски за защита на летище Кабул не е решение на продължаващата ситуация там. Войските ще бъдат принудени да участват във военен бой с талибаните", каза министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс.

Щатите осигуряват по-голямата част от войските, за да поддържат летището в безопасност и управляват въздушното движение. Лондон признава, че евакуацията без Съединените щати ще е изключително трудна. 

"Ислямска държава", която е в крайно неприятелски отношения с талибаните, остава заплаха. 

"Реалността е, че ако не постигнем това споразумение на срещата на Г-7 днес, много хора ще остават в Афганистан, и ще бъдат подложени на репресии от талибаните", допълни министърът на външните работи Лиса Нанди.

А Според Белия дом от 14 август досега са изтеглени 48 000 души. Решението на лидерите на най-богатите страни е важно и за да затвърди извоюваното през последните 20 години, най-вече по отношение на правата на жените. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК