За първи път от месец насам: Китай не е регистрирал нито един случай на Ковид-19

На 15 декември страната започна ваксинацията на приоритетни популации

23.08.2021 | 18:10 Редактор: Искра Ангелова
За първи път от месец насам: Китай не е регистрирал нито един случай на Ковид-19

За първи път от 20 юли китайските власти не са регистрирали нито един случай на коронавирусна инфекция в страната. Това се посочва в изявление, публикувано в понеделник от Държавния комитет по хигиена и здраве на Китайската народна република, предава ТАСС.

Както се посочва в документа, през изминалия ден са регистрирани 21 нови случая на инфекция, всички заразени са пристигнали от чужбина. Пет случая бяха открити в провинция Гуандун, четири в Шанхай, по три случая в провинции Тиендзин и Юнан, два в Пекин, по един случай в провинции Шанси, Джецзян, Хенан и Съчуан.

В момента 1695 пациенти се лекуват в лечебни заведения в КНР, 23 от тях са в тежко състояние. От началото на пандемията в Китай са установени общо над 94,6 хиляди случая на инфекция, над 4,6 хиляди души са починали, над 88,3 хиляди са се възстановили, съобщава "Фокус".

На 20 юли бяха открити вътрешни случаи на коронавирусна инфекция в китайския град Нанкин (източна провинция Дзянсу). След това огнището се разпространи в няколко други региона на КНР. Общо повече от 1,2 хиляди случая на инфекция са открити в страната в рамките на един месец, нито един от пациентите не е починал.

На 15 декември Китай започна ваксинацията на приоритетни популации. Към днешна дата четири ваксини китайско производство са получили одобрение за навлизане на вътрешния пазар, а още три лекарства са получили разрешение за спешна употреба. Към понеделник в страната са поставени над 1,94 милиарда ваксини.

През юни китайският епидемиолог Шао Имин заяви, че за да се развие стаден имунитет, 80-85% от населението - повече от 1 милиард души - трябва да бъдат напълно ваксинирани. Населението на Китай е 1,41 млрд. Според китайския епидемиолог, академик Чжун Наншан, Китай ще постигне тази цел до края на тази година.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК