Талибаните чистят имидж - започнаха с обещания към жените

Очаква се до дни да бъде обявено новото правителство

18.08.2021 | 14:12 Редактор: Елеонора Танева

Висшите политически лидери на талибаните се завърнаха в Афганистан. Очаква се до дни да бъде обявено новото правителство.

След 20-годишно отсъствие от страната - Мула Абдул Барадар се завърна. Един от основните лидери на талибанското движение пристигна в Кандахар от Катар, където през последните месеци участваше в мирните преговори със Съединените щати. Очаква се, той да бъде следващият президент. 

Едва 48 часа след като поеха властта, талибаните се заеха с кампания за изчистването на публичния си образ. По време на първата си пресконференция от ислямистката организация настояха, че ще гарантират сигурността в страната. 

"Афганистан няма да представлява заплаха за нито една страна. Ще гарантираме, че афганистанска земя няма да бъде използавана за заплаха на друга държава. Жените са важна част от обществото", заявиха още талибаните и подчертаха, че ще жените получат права, но според законите на шериата.

По улиците на Кабул вече са заличени женските образи от рекламни билборди и плакати.  Жените ще имат право да работя и учат. Беше дадено и обещание, че няма да бъдат преследвани и наказвани афганистанци, работили с чуждестранните сили. 

Малко са обаче тези, които вярват на заявката. Съединените щати, Великобритания и Германия продължават да евакуират граждани в риск.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК