Професор: Епидемията ще премине бързо, ще бъде нещо, което управляваме чрез ваксини

Отново се очаква нарастване на случаите през септември

07.08.2021 | 21:30 Редактор: Искра Ангелова
Професор: Епидемията ще премине бързо, ще бъде нещо, което управляваме чрез ваксини

Малко вероятно е отново да се наложи локдаун, казаха правителствените научни съветници, след като официалните данни показват явен спад в случаите на заразяване с коронавирус, пише британският вестник The Times .

Данните от Службата за национална статистика (СНС), считани за златен стандарт за степента на заразяване, потвърдиха първия явен спад след края на локдауна. Дори обикновено предпазливите учени казваха, че времето на драконовските ограничения вероятно е отминало.

Отново се очаква нарастване на случаите през септември, тъй като работниците се връщат в офисите и започват учебните и университетски занятия, но нараства увереността, че това може да се управлява без връщане към задължителното социално дистанциране.

В интервю за The Times професор Нийл Фъргюсън, който някога е бил наричан "Професор "Локдаун" и първият, който призова за многократни периоди на ограничения, заяви, че епидемията "ще премине доста бързо след няколко месеца, за да бъде нещо, с което живеем и управляваме чрез ваксинация, а не чрез кризисни мерки."

Въпреки че каза, че нов локдаун не може да бъде изключен, особено ако се появят опасни нови варианти, той добави: "Мисля, че е малко вероятно да се нуждаем от ново блокиране или дори мерки за социално дистанциране от типа, който сме имали досега."

Членовете на научно -консултативната група за извънредни ситуации (Sage) също са оптимисти. Професор Джон Едмъндс от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, забележителен радетел за предпазливост миналото лято, заяви, че следващите няколко месеца могат да се управляват без ограничения, информира "Фокус".

"Подозирам, че няма да се налага да заключваме хората повече", каза той. "Най -важният момент винаги е бил натискът върху Националната здравна система (НЗС) и въпреки че ще й бъде натоварено, силно се съмнявам, че те ще се окажат в невъзможност да реагират на ситуацията."

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
био-война
преди 2 години
"Най -важният момент винаги е бил натискът върху Националната здравна система... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
био война
преди 2 години
"Най -важният момент винаги е бил натискът върху Националната здравна система... Сигнализирай за неуместен коментар