fallback

Къщите се превърнаха в смъртоносни капани: Германци разказват за водния ужас

"Дойде толкова бързо, че дори нямахме шанс да го осъзнаем", казват потърпевши

16.07.2021 | 15:45 Автор: Десислава Атанасова

Разраства се трагедията в Германия и Белгия след наводненията. Загиналите в Германия вече са над 80, стотици са в неизвестност. В съседна Белгия жертвите също са десетки.

Малкото германско село Шулд изглежда сякаш е пометено от цунами. Заради проливните дъждове река Ар прелива и отнася всичко по потя си. Десетки намират временно убежище на покривите на къщите си. Други нямат този шанс и са отнесени от приливната вълна. 

"Там имаше две къщи - сега ги няма. Дойде толкова бързо, че дори нямахме шанс да го осъзнаем", разказва Рене Холцен, жител на Шулд 

"Ар е малка река. Заради това хората не го очакваха. Нощта беше истинска лудост", споделя Каръл Грим. 

Разрушения има и в много други населени места в западните провинции Северен Рейн Вестфалия и Рейнланд-Фалц. Спасителите продължават да търсят оцелели в надпревара с времето. Синоптици прогнозират, че районът може да бъде връхлетян от още проливни валежи.

Политици отдадоха, нетипичната за региона стихия, на климатичните промени. 

"Трябва да се ускорят мерките за опазване на климата",  Армин Лашет, лидер на Християндемократическия съюз

"Стотици хиляди хора изведнъж се изправиха пред катастрофа. Къщите им се превърнаха в смъртоносни капани, малки реки се превърнаха в пълноводни, опустошителен реки. Мислите ми са насочени към всички", заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел. 

Стихията не подмина и съседна Белгия. Улиците в южните части се превърнаха в реки, къщи са наводнени. Жителите на Лиеж са призовани да се евакуират. Властите са притеснени, че язовир в района ще прелее. Нидерландия и Швейцария също са засегнати.

Повече вижте в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 

fallback
Още от Свят
fallback