fallback

ЕП: Незабавно да се възстанови свободното движение в Шенген

В доклада си ЕП настоява за пълното интегриране на България и Румъния

08.07.2021 | 11:27 Автор: Жаклина Иванова

В новоприетия си доклад за Шенген Европейският парламент заявява, че държавите членки трябва бързо да възстановят свободното движение в Шенгенското пространство. Отбелязвайки, че някои проверки по вътрешните граници се извършват от 2015 г. насам, евродепутатите твърдят, че тези проверки вече не отговарят на критериите за пропорционалност и необходимост и следователно са незаконни.

Членовете на ЕП са обезпокоени от сведенията за акции за отблъскване от страна на Frontex по външните граници на Шенген и настояват за повече прозрачност относно дейностите на агенцията, особено тези, които се извършват в морето, както и за изпълнение на задълженията ѝ за докладване.

Парламентът подчертава, че оказването на помощ на бедстващи хора в морето е правно задължение и изисква от граничната агенция да наеме наблюдателите на основните права, от които се нуждае, както е предвидено в регламента.

Интеграция на новите държави членки

В доклада се настоява и за пълното интегриране на България и Румъния в зоната за свободно движение, като се отбелязва, че и двете страни са изпълнили изискванията за присъединяване към Шенген. Хърватия също е изпълнила изискванията, съобщиха от пресслужбата на Европейския парламент.

Евродепутатите приветстват разработването на информационни системи в областта на управлението на границите и визите и призовават тези проекти да бъдат завършени без забавяне. В перспектива Парламентът подчертава, че е необходима реформа на Кодекса на шенгенските граници, за да се преодолее настоящото състояние на пространството за пътуване без граници.

"Вследствие на пандемията от Ковид-19 Шенген е поставен на колене. Вместо да улеснява свободното движение, контролът по вътрешните граници се превърна в новото нормално явление. Взаимното доверие беше заменено от взаимно недоверие. Твърде много хора все още умират на нашите брегове, на границите ни все още има насилие и нарушения на човешките права. Шенген вече не е подходящ за целта. Спешно е необходима смислена реформа с по-ясни правила и по-силна роля на институциите на ЕС. Възстановяването и укрепването на Шенген е единственият път напред", заяви докладчикът Таня Файон.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback