Има ли опасност от замърсяване у нас след взрива в рафинерията в Румъния?

Екоминистърът на северната ни съседка изрази тревога от възможни сериозни последици за околната среда

02.07.2021 | 18:34 Редактор: Жаклина Иванова

Малко след 12 часа - мощен взрив разтърсва петролната рафинерията "Петромидия" в румънския град Наводари. Един човек е загинал, а петима други пострадаха при инцидента. Експлозията е последвана от пожар, който бързо обхваща съоръженията и покрива небето над района с гъст черен дим. Свидетели на тежката авария стават десетки плажуващи в близост.

Малко след инцидента, екоминистърът на северната ни съседка изрази тревога от възможни сериозни последици за околната среда. Изпратените на място пожарникари са успели да овладеят ситуацията и да потушат пожара. Това потвърди и вътрешният министър на страната.

"Тази трагедия може да се превърне в катастрофа", заяви вътрешният министър Лучан Боде.

От Министерство на околната среда  у нас заявиха, че са предприети действия за установяване на евентуално замърсяване на въздуха вследствие на взрива.

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология - БАН, филиал Варна, към момента посоката на вятъра е запад-северозапад и преносът на въздушни маси е ориентиран към Черно море. При запазване посоката и скоростта на вятъра не се очаква замърсяването на атмосферния въздух да достигне границите на България.

По първоначална информация взривът е избухнал в инсталацията за хидропреработка на дизелово гориво на рафинерията. Започнато е разследване. "Петромидия" е най-голямата и модерна петролна рафинерия в Източна Европа.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК