Ваканция по време на пандемия: Пътуваме свободно до едва 4 страни от ЕС

Това са Испания, Белгия, Румъния и Нидерландия

02.07.2021 | 08:31 Редактор: Тодор Петров
Ваканция по време на пандемия: Пътуваме свободно до едва 4 страни от ЕС

Можем да пътуваме свободно до едва 4 страни в Европейския съюз, съобщават от Министерството на външните работи.

За да прекараме ваканцията си в някоя от останалите 22 държави членки, ще се наложи да си направим PCR или антигенен тест, да предоставим удостоверение, че сме преболедували Ковид-19 или да разполагаме със сертификат за ваксинация.

Сред държавите, които дават "зелена светлина" за туризъм на своя територия, са Испания, Белгия, Румъния и Нидерландия. Ако сме решили да прекараме своята ваканция в Испания или Белгия, обаче задължително трябва да попълним PLF формуляр 48 часа преди пристигането си, в който вписваме свои лични данни, информация къде ще отседнем по време на престоя си, а също и такава относно ваксинационния ни статут.

Именно той се оказва универсален паспорт за 14 страни в ЕС - Австрия, Португалия, Словакия, Словения, Финландия, Франция, Хърватия, Чехия, Швеция, Германия, Гърция, Естония, Италия и Кипър.

Почивката в 7 държави членки на ЕС - Полша, Малта, Дания, Ирландия, Латвия, Литва и Люксембург, ще бъде възможна единствено след предоставянето на отрицателен резултат от PCR или антигенен тест, пише "Монитор".

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК