fallback

Вашингтон: Турция вербува и използва деца войници

Това е първият път, в който член на НАТО е включен в списъка на страни, използващи деца войници

01.07.2021 | 22:25 Автор: Десислава Атанасова

САЩ добавиха Турция към списъка на страните, използващи деца войници през последната година, като по този начин за пръв път поставиха съюзник от НАТО в такъв списък, в ход, който вероятно ще усложни още повече поставените на изпитания връзки между Анкара и Вашингтон, предава Reuters.

Държавният департамент на САЩ в своя доклад за трафик на хора през 2021 г., написа че Турция оказва "осезаема подкрепа“ на дивизията "Султан Мурад“ в Сирия, фракция на сирийската опозиция, която Анкара отдавна подкрепя, и която според Вашингтон е вербувала и използвала деца войници.

В брифинг пред репортери високопоставен служител на Държавния департамент също говори за използването на деца войници в Либия, като заяви, че Вашингтон се надява да работи с Анкара по въпроса, за да го реши.

"По-специално по отношение на Турция, това е първият път, в който член на НАТО е включен в списъка на актовете за превенция на наемането на деца войници", каза служителят на Държавния департамент. „Като уважаван регионален лидер и член на НАТО, Турция има възможността да се справи с този проблем - вербуването и използването на деца войници в Сирия и Либия“, каза той, цитиран от агенция "Фокус".

Турция е извършила три трансгранични операции в Сирия срещу "Ислямска държава“, както и срещу подкрепяната от САЩ кюрдска милиция и често е използвала фракции от въоръжени сирийски бойци като авангард на собствените си сили. Някои от тези групи са обвинени от правозащитни организации и ООН в безразборно нападение над цивилни и извършване на отвличания и грабежи.

Правителствата, включени в този списък, подлежат на санкции, според доклада на Държавния департамент, по отношение на определена помощ за сигурност и търговско лицензиране на военно оборудване, ако не бъдат отложени от президента на САЩ. От информацията не става ясно веднага дали някакви санкции автоматично ще се прилагат за Турция.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback