fallback

Без маски на открито в Испания, но с дистанция 1,5 м

Повече от половината жители на Испания са получили поне една доза ваксина

26.06.2021 | 08:05 Автор: Жаклина Иванова

Жителите на Испания от събота могат да излязат на улицата без маски. Това решение е взето от правителството на кралството във връзка с подобряването на епидемиологичната ситуация в страната и степента на ваксинация на населението срещу новия коронавирус.

Според постановлението на Министерския кабинет задължителното носене на защитни маски на улицата се отменя, при условие че се спазва разстояние от 1,5 метра. Това правило не се отнася за съквартиранти, които не могат да поддържат такова разстояние. Въпреки отслабването на режима, испанците все още ще трябва да носят маски във всички затворени обществени места, както и в някои случаи по време на големи събития на открито. Освен това маските ще останат задължителни в обществения транспорт. Глобата за нарушение на мерките може да достигне до 100 евро.

Все пак инициативата на правителството предизвика противоречия в испанското общество. Според проучване на общественото мнение, публикувано от вестник 20 Minutos, 46% от анкетираните подкрепят идеята за отпадане на маски на открито. В същото време 42,5% от испанците смятат това решение за преждевременно и смятат, че рискът от заразяване с коронавирус все още е висок.

Мярката за задължителното носене на маски навън беше в сила в Испания от около година, припомни БГНЕС.

От началото на епидемията в 47-милионна Испания бяха регистрирани над 3,77 милиона случая на инфекция, починалите наброяват над 80 7000 пациенти.

Досега повече от половината жители на Испания са получили поне една доза ваксина. 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback