fallback

TikTok и WeChat отново в САЩ - Джо Байдън отменя забраната на Тръмп

Новата заповед изисква да се разработят насоки "за защита“ от злоупотреба

09.06.2021 | 23:00 Автор: Десислава Атанасова

Белият дом съобщи, че президентът на САЩ Джо Байдън, отмени изпълнителните заповеди на своя предшественик Доналд Тръмп, който се опитва да забрани китайските мобилни приложения TikTok и WeChat, поради опасения за националната сигурност. Републиканецът дори се опита да принуди продажбата на TikTok на американски инвеститори, съобщава "Дойче Веле“.

В изявление Белият дом заяви, че вместо да забрани популярните приложения, администрацията на Байдън ще проведе "строг анализ, основан на факти, за да се справи с рисковете" на интернет приложения, контролирани от чуждестранни субекти, особено тези, които събират лична информация от потребители и чиято технология има връзки с Китай.

Заповедта на Байдън има за цел да идентифицира всяко "свързано софтуерно приложение, което може да представлява неприемлив риск за сигурността на САЩ и американския народ“, включително "приложения, притежавани, контролирани или експлоатирани от лица, които поддържат военни или военни дейности разузнаване на чуждестранни противници ".

Новата изпълнителна заповед изисква от Министерството на търговията и други федерални агенции да разработят насоки "за защита“ от злоупотреба с "чувствителни лични данни, включително лична информация и генетична информация“. „Някои държави, включително Китай, се стремят да използват цифрови технологии и данни на американците, които представляват рискове за сигурността, като същевременно помагат на авторитарни интереси и контрол “, отбеляза Белият дом.

Заповедите на Тръмп от август 2020 г. останаха блокирани със съдебно решение.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 

 

fallback
Още от Свят
fallback