ЕК предлага въвеждането на дигитални портфейли

Те ще осигуряват достъп до набор от услуги в целия Европейски съюз

02.06.2021 | 22:57 Редактор: Жаклина Иванова
ЕК предлага въвеждането на дигитални портфейли

В четвъртък ЕК ще предложи въвеждането на така наречените дигитални портфейли, които ще осигуряват достъп до набор от услуги в целия Европейски съюз за 450-те милиона граждани на блока. Това е следващата стъпка към по-тясна интеграция между страните членки след пандемията, пише Bloomberg.

"Според новите правила европейските портфейли за цифрова самоличност ще бъдат достъпни за всички“, се казва в проект на предложенията, разгледан от Bloomberg. Те ще позволят на гражданите на ЕС да се идентифицират дигитално, да съхраняват своите данни за самоличност и официални документи като шофьорски книжки, медицински рецепти или квалификации за образование.

Няколко държави членки вече предоставят подобни дигитални лични карти, така че новото приложение ще взаимодейства с вече съществуващите системи, като същевременно предоставя на гражданите на ЕС право на услуга, която е призната в целия блок.

Дигиталният портфейл няма да бъде задължителен.

Миналата година пандемията ускори процеса по европейска интеграция между държавите членки в блока, като се договори съвместна програма за икономически стимули, фокусирана върху зелени и цифрови инвестиции и подкрепена от емитиране на общ дълг. Правителствата на блока също възложиха на комисията да набави ваксини срещу Ковид-19 от тяхно име, като се съгласиха да споделят наличните дози в зависимост от тяхното население. Страните от ЕС въведоха оперативно съвместими сертификати, които позволяват пътуване в рамките на блока за тези, които са били ваксинирани, тествани отрицателно или са преболедували вируса, пише bloombergtv.bg.

Новите портфейли за самоличност ще бъдат под формата на телефонно приложение, подобно на тези, използвани в телефоните с Android и Apple. Европейските граждани ще могат да наемат автомобили извън родината си, да докажат възрастта си, да кандидатстват за заеми, да отворят банкова сметка, да подават данъчни декларации или да се запишат в университет.

Европейската комисия има за цел да въведе дигиталните портфейли до октомври 2022 г.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК