Столтенберг: Ситуацията в Афганистан остава трудна и крехка

Той подчерта, че НАТО не се оттегля напълно от страната

01.06.2021 | 22:50 Редактор: Здравко Черкезов
Столтенберг: Ситуацията в Афганистан остава трудна и крехка

След решението за изтегляне на войските от Афганистан НАТО не си прави илюзии относно ситуацията в страната, която остава трудна и крехка, заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция след срещата на министрите на отбраната на страните от алианса.

"Знаем, че ситуацията е трудна и крехка. Не си правим илюзии, че по-нататъшният път ще бъде прост и без рискове", каза той.

Според него, каквото и решение да вземе НАТО, рисковете ще останат.

"Ясно заявихме, че решението за прекратяване на мисията е изпълнено с рискове, тъй като ситуацията е трудна. Виждаме насилие, нападения над деца, младежи, невинни хора. Затова не подценяваме предизвикателствата и рисковете", каза той. "В същото време решението да останем и продължаването на мисията също е риск. Това е рискът от засилено насилие срещу войските на НАТО, рискът да бъдем принуден да увеличим броя на войските си там", категоричен е генсекът на НАТО, цитиран от БГНЕС.

Столтенберг подчерта, че завършването на мисията не означава, че НАТО се оттегля напълно от Афганистан.

"Осъзнавайки рисковете, ние ще продължим да помагаме по други начини. Ще финансираме и обучаваме афганистанските правителствени сили, ще поддържаме гражданското общество в страната", добави той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК