fallback

Цената на говеждото в Аржентина експлодира и доведе до стачки, забрани и конфликти

Аржентинският стек на скара стана недостъпен за мнозина

31.05.2021 | 14:40 Автор: Жаклина Иванова

Цените на говеждото в Аржентина бият все нови рекорди. Страната е разтърсена от стачки, забрани и конфликти, защото националната гордост - Асадото - т.е. аржентинският стек на скара, стана недостъпен за мнозина.

Цените на месото в Аржентина експлодираха, правителството наложи временна забрана за износ, а производителите обявиха стачка. Тази стачка  обаче е с по-различен заряд в страна като Аржентина, в която стекът от говеждо е част от националната идентичност.

"Без Асадо неделята не е неделя“, обичат да казват в Аржентина. "Асадо" означава месо, печено на скара.

"Това не е просто основна храна, а част от нашата култура и нашата идентичност“, казва търговецът на месо Емануел Лапетина.

Сега обаче тази традиция може да бъде нарушена, тъй като на най-големия в страната пазар на едро за говеждо месо Mercado de Liniers тези дни е необичайно пусто, след като животновъдите в страната обявиха стачка.

Тя е предизвикана от решението на лявото правителство на президента Алберто Фернандес да забрани временно - на първо време за 30 дни - износа на месо. Мярката цели да спре поскъпването на месото на вътрешния пазар.

Световен шампион по консумация на говеждо месо

Никоя друга нация в света не консумира повече говеждо месо от аржентинците. И все пак има известен спад: ако преди 15 години са се падали средно по 69 килограма говеждо на човек от населението, днес консумацията е спаднала до 49 килограма годишно. За сравнение: В Германия се консумират средно по 10 килограма говеждо месо на човек годишно.

Но и в страната на сочните говежди стекове междувременно се променят хранителните навици на хората. Основната причина за спадащата консумация е поскъпването на месото, породено от високата инфлация в южноамериканската страна - актуално тя възлиза на близо 46 процента. Доходите изостават от ръста на инфлацията и хората са принудени да ограничават своето потребление. Специално при месото поскъпването е с цели 66%, пише DW.

"Проблемът с месото излиза извън контрол. Цените поскъпват безпричинно, затова се налага да се намесим на пазара“, заяви президентът Фернандес.

Страната отчаяно се нуждае от валута

"Няма никакъв смисъл да се забранява износът на месо. Един месец спрян износ ще струва на страната почти толкова, колкото да се закупят 12,3 милиона дози от ваксината на BioNTech“, твърди аржентинският животновъд Раул Беруета.

Факт е, че икономиката на Аржентина имаше тежки проблеми още преди началото на пандемията, а през 2020 година тя се сви с цели 10 процента. Сега страната отчаяно се нуждае от валутни постъпления, включително и за да покрие разходите, свързани с пандемията.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback