Военен преврат в Мианмар, арестуваха висши политици

Въоръжените сили поемат управлението на страната

01.02.2021 | 13:51 Редактор: Искра Ангелова

Военен преврат в Мианмар. Лидерът на управляващата партия и изпълняващ длъжността премиер е арестувана. Въоръжените сили поемат управлението на страната за година.

Военните въвеждат извънредно положение в южноазиатската страна с население от над 53 милиона, съобщи военната телевизия. Говорител на канала "Миявади" цитира параграф от съставената от военните конституция, който позволява на армията да поеме контрол. 

Властта е предадена в ръцете на командващия въоръжените сили. 

"Причината военните да предприемат тези действия, отчасти е това, че правителството не е реагирало на твърденията им за масови изборни измами на вота през ноември и не е отложило изборите заради кризата с коронавируса", каза един от говорителите.

Войници са разположени по улиците на столицата Найпидо и най-големия град Янгон. Освен водача на управляващата партия в Мианмар - "Национална лига за демокрация" и премиер Аун Сан Су Чжи, задържани са президентът и други висши фигури от партията. 

А сред първите признаци на това, че се случва военен преврат, беше и прекъсването на комуникациите. До преврата се стигна след дни на ескалиращо напрежение между цивилното правителство и влиятелните военни. 

При изборите през ноември победител стана "Национална лига за демокрация". Лидерът ѝ - 75-годишната Аун Сан Су Чи е най-влиятелният политик в страната.

Баща ѝ - генерал Аунг Сан, е определян като герой в борбата за независимост. Самата тя е прекарала 15 години в ареста, а докато е там, получава Нобелова награда за мир. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русинова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Траян
преди 3 години
Само така - бой до дупка по лъже демокрацията...Тия военни са интелигентни хора,не като нашите,неспособни на нищо и без национално съзнание...Браво на военните от Мианмар Сигнализирай за неуместен коментар