Етна се бунтува, започва да плаши живеещите в селищата в подножието

Последното силно земетресение с разрушения в подножието на вулкана бе през 2018 г.

07.01.2021 | 23:22 Редактор: Юлия Христова
Етна се бунтува, започва да плаши живеещите в селищата в подножието

Вулканът Етна в източната част на о. Сицилия се бунтува и изцепките му започват да плашат живеещите в населените места в подножието му десетки хиляди хора. Констатацията е на италианските медии, които цитират като доказателство за незапомнената активност в дълбините на огнената паст регистрираните само през миналия декември в района над 200 „мини земетресения“.

Тоест на трусове с магнитуд между 2,2 и 3,8 по скалата на Рихтер и на дълбочина 11 км,  които са продължили с неотслабващи темпове и през първите дни на януари. Всички те са били придружени с по-слаби и по-силни изригвания на лава и пепел както от основния кратер, така и от множеството странични кратери.

Според вулканолозите и геолозите необичайната кативност на Етна напоследък се дължала на засилената геодинамична интензивност в недрата му. Става дума за "сблъсъци“ на разположените на голяма дълбочина скални пластове, които са притискани от сеизмичните размествания в ход в басейна на Средиземно море. Специалистите по процесите в дълбините на земята твърдят също така, че въпросните "сблъсъци“ не би трябвало да доведат до опустошителни трусове, тъй като били предизвикани от слабо хоризонтално движение на земна маса, а не от вертикално. Освен това, ако се вярва на вулканолога Салво Кафо,  най-големият вулкан в Европа е и най-наблюдаваният от учените, които вече добре познават неговите "настроения“ и дори могат да ги предвиждат.

Последното силно земетресение с разрушения в подножието на Етна бе през 2018 г., а най-силният от 200-те труса напоследък бе на 31 декември, тоест на връх Нова година, когато за щастие предизвика само уплаха у жителите на няколко населени места, пише "Монитор".   

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК