Появи се скандален запис на Тръмп, в който иска манипулиране на вота

Камала Харис: Ясно и дръзко злоупотребява с властта си

04.01.2021 | 10:40 Редактор: Ивет Арабова

Скандал в Белия дом. Аудиозапис разкрива опит на президента Доналд Тръмп да окаже натиск върху щатския секретар на Джорджия за промяна на изборните резултати там в негова полза. Записът на телефонния разговор между двамата беше разпространен от "Вашингтон поуст".

В разпространения аудиозапис се чува как в продължение на един час президентът Доналд Тръмп се опитва да убеди щатския секретар на Джорджия - Брад Рафенспергер, че демократите са унищожили част от бюлетините и са извършили многобройни други измами, които се прикриват. Той дори прибягва до заплаха. 

"Знаете какво са направили и не съобщавате за това. Това е престъпление. Не можете да позволите това да се случи. Това е голям риск за вас и за Райън, вашият адвокат", казва Доналд Тръмп.

"Данните, които имате, са погрешни“, отговаря му Брад Рафенспергер.

По време на разговора щатският секретар остава категоричен - в Джорджия не е имало изборни измами. Вотът там беше преброен три пъти, а Джо Байдън беше утвърден като безспорен победител. Доналд Тръмп обаче отказва да признае загубата си и притиска щатския секретар на Джорджия да намери още гласове, с които изходът от изборния резултат да бъде обърнат в негова полза. 

"Просто искам да намерим 11 780 гласа, защото спечелихме щата. Ние спечелихме и не е честно да ни го отнемат по този начин", настоява Тръмп. 

Разпространеният аудиозапис предизвика остри реакции в САЩ. Избраният за вицепрезидент Камала Харис заяви, че опитите на Тръмп да обърне резултата в щата са "безсрамна и безочлива злоупотреба с власт". В сряда Конгресът трябва да се събере, за да потвърди победата на Джо Байдън на изборите. Група от 11 сенатори-републиканци обаче поискаха отлагане с 10 дни, за да може комисия да разследва твърденията за изборни измами в някои щати.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години