fallback

Светът се готви за безпрецедентно посрещане на Нова година

Франция мобилизира 100 000 жандармеристи 

31.12.2020 | 14:26 Автор: Тодор Петров

Светът се готви за безпрецедентна Нова година в условията на пандемия. Франция мобилизира невиждан брой жандармеристи да следят за спазването на мерките. 

100 000 жандармеристи ще следят спазва ли се вечерният час, който започва в 20 часа. Очаква се и масово подпалване на автомобили - традиционен вандалски акт за новогодишната нощ в страната. 

"С мерките ще потвърдим решителността държавата да се справи с пандемията. Жандармеристите ще следят дали има събирания и ще глобяват", заяви министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин.

Във Великобритания въведоха нови строги ограничения. Повече от 20 млн. души в Англия преминат към най-сериозното ниво на ограничения - четвърто. Ирландия забранява домашните събирания и ограничава пътуванията до 5 км до 31 януари. Училищата ще останат затворени до 11 януари. 

"Налага се да ви помоля да спазвате правилата, и където и да живеете, да посрещнете Нова година у дома", призова премиерът Борис Джонсън.

Германия е под строга карантина до 10 януари, обсъжда се тя да бъде удължена до март. Правителството забрани продажбата на фойерверки. Затворени са всички магазини, освен за стоки от първа необходимост. Не работят заведения и хотели. 

"Очаквам страната да посрещне най-тихата новогодишна нощ в историята", каза министърът на здравеопазването Йенс Шпан.

А на четвъртия ден от масовата имунизация Гърция спира ваксинациите на хората във властта, заради негативни реакции в медиите. Там първата ваксинирана беше 29-годишна медицинска сестра, а след нея - президентът на страната. Заваляха критики, че политиците се ваксинират преди лекарите. 

"Символичната ваксинация на правителството и държавните служители е по списък с 128 длъжностни лица, ваксинирани са 66. И засега процесът спира. Държавните служители, както всички гърци, ще бъдат ваксинирани, когато дойде редът им в графика на националната комисия по ваксинацията", обясни  правителственият говорител Аристотелия Пелони. 

Междувременно от Съединените щати дойде предупреждението, че новият щам на коронавируса може да препълни болниците в страната. 

Междувременно Русия въвежда електронен ваксинационен паспорт за всички, имунизирали се срещу коронавируса. Това ще стане от януари. А с подобен паспорт ще са и жителите на Лос Анджелис.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback