Хакери атакуваха Европейската агенция по лекарствата заради ваксините

Случаят се разследва от звеното за борба с високотехнологични престъпления на Нидерландия

10.12.2020 | 07:24 Редактор: Юлия Христова
Хакери атакуваха Европейската агенция по лекарствата заради ваксините

Европейската агенция по лекарствата е била обект на кибератака в сряда. От регулаторния орган, който отговаря за оценката и одобрението на лекарства, медицински изделия и ваксини за Европейския съюз, към момента не дават повече подробности за нападението, тъй като по случая се води разследване, съобщава "Франс прес".

В момента агенцията е в процес на оценка на няколко ваксини срещу Ковид-19, включително тези, разработени от компаниите Moderna и Pfizer/BioNTech.

Същевременно от американската фармацевтична компания Pfizer съобщиха, че при хакерската атака срещу Европейската агенция по лекарствата, която е базирана в Амстердам, е бил осъществен "незаконен достъп" до документите за получаване на регулаторно разрешително на ваксината срещу Ковид-19, разработена съвместно с компанията BioNTech.

В изявлението на Pfizer, цитирано от информационните агенции, се казва, че нейните сървъри не са компрометирани и че няма данни извършителите на хакерската атака да са се сдобили с каквито и да било лични данни.

Случаят се разследва от звеното за борба с високотехнологични престъпления на нидерландската полиция.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК