Пиенето на алкохол през периода на ваксинация срещу коронавирус може драстично да намали ефективността на ваксината, каза наркологът Алексей Казанцев в интервю за в. "Вечерная Москва”. Употребата на алкохол по време на ваксинацията увеличава и риска от алергична реакция към ваксината, каза той.
“Това може да доведе до анафилактичен шок и дори до смърт. Имунитетът може да намалее и при минимална консумация на алкохол”, подчерта Казанцев.
Лекарят също така предупреди за проявата на “извънредна реакция”, която би довела до влошаване на състоянието на ваксинираните, предава БГНЕС.
По-рано вицепремиерът Татяна Голикова заяви, че имунитетът се формира в рамките на 42 дни след прилагането на ваксината и през този период приемът на алкохол трябва да бъде ограничен. Медицинските власти призоваха руснаците да не пият алкохол две седмици преди ваксинацията. Според ръководителя на екипа, изработел ваксината "Sputnik V” в Център “Гамалея” Александър Гинсбург, ваксинираните могат да си позволят чаша шампанско или бяло вино дневно.
Снимка: БГНЕС
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК