Без яснота: Заев и Борисов се срещнаха, отговор за дипломатическия спор няма

Екатерина Захариева, обяви, че България няма да се поддаде на натиск

10.11.2020 | 19:18 Редактор: Юлия Христова

Пътят на Северна Македония към Европа, продължава да бъде неясен. Премиерът Зоран Заев пристигна в София, за да разговаря с българския си колега Бойко Борисов. Поводът - срещата на върха от инициативата Берлински процес. 

Дни преди Съвета "Общи въпроси“ да разгледа преговорната рамка на Република Северна Македония в София дойде лично премиерът Зоран Заев. Той се срещна с българския си колега Бойко Борисов. Очакванията бяха на срещата на върха от инициативата Берлински процес да бъде обсъдена темата за спора между София и Скопие. Въпреки това за дипломатическите искри между двете страни заговори единствено канцлерът на Германия Ангела Меркел.

"Берлинският процес е свързан с преодоляването на различията и на наследството от миналото. Надявам, се че този процес ще продължи. Всичко най-добро и да се разбирате помежду си, не забравяйте - това е много важно", посочи тя.

В края на тази година изтича германското председателство на съвета на ЕС, а страната е твърдо решена да предвижи напред процеса по присъединяването на нови държави към общността. Пътят на Северна Македония обаче е блокиран от България, която е категорично против. Причината е в това, че изискванията на страната ни не са изпълнени от западната ни съседка. На срещата в София премиерът Бойко Борисов заговори единствено за това колко е важно развитието на Западните Балкани, но не и конкретно на Северна Македония.

От своя страна лидерът на Република Северна Македония изтъкна, че с усилена работа страните от Западните Балкани могат да вървят към Европа.

"Вярвам, че имаме обновен импулс за политическа подкрепа за процеса по разширяването и за провеждането на преговори за присъединяване. Само интегриран регион може сигурно да върви към Европейския съюз. Декларациите за Зеления план и за общия регионален пазар за пример за това", подчерта Заев.

И ако българският премиер запази мълчание, то вицепремиерът Екатерина Захариева, обяви, че България няма да се поддаде на натиск от страна на Република Северна Македония.

От БАН също излязоха със свое позиция по темата. В нея се казва: "Българската академия на науките, вярна на своите традиции да се грижи "за изучаването на българските земи и природа, българския бит, език книжнина, българската история…“, следи с изострено внимание развитието на отношенията между София и Скопие. Тя намира за ползотворни усилията на българското правителство за приобщаване на Република Северна Македония към ценностите на Европейския съюз и подкрепя позицията му до Европейската комисия, че не приема предложената към момента преговорна рамка за Р. С. Македония и проекта на декларация към нея".

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
palkat
преди 3 години
Тия се правят , че вършат нещо. То това е полезно за повдигане на самочуствието им. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
А тъй кто ?!
преди 3 години