fallback

В няколко държави протестираха срещу управлението във Венецуела

Най-малко десет души са загинали при сблъсъци между протестиращи срещу и поддръжници на властта в Каракас.

23.02.2014 | 09:58

Най-малко девет души са загинали във Венецуела след седмица на протести срещу правителството, предаде АФП. По данни на агенция ранените са около 137, а задържаните над 100 души.

Сред загиналите е и Хенесис Кармона, носителка на титлата "Мис туризъм 2013“ на своя щат Карабобо. 22-годишната студентка и известен модел беше простреляна в главата по време на демонстрация в третия по големина град в страната Валенсия през изминалата седмица.

Акции срещу държавния глава имаше и в други държави като Аржентина, Испания и Съединените щати. Хиляди демонстранти буквално задръстиха улиците на Каракас и поискаха правителството да се оттегли. Те развяваха плакати с надпис: „Не на диктатурата“ и „SOS Венецуела“.

През изминалата нощ напрежението ескалира и се стигна до сблъсъци с полицията. Насилието взима нови жертви, а мащабите на недоволство срещу президента Николас Мадуро стават все по-големи. Протести срещу държавния глава имаше по целия свят. В Испания основното послание беше „Искам да се завърна във Венецуела без страх“.

"Сега ние на практика сме сираци. Казвам си, добре съм тук, но какво ще правя във Венецуела. Трябва ли да се подчиня на диктатурата и да обрека сина си на лошо бъдеще там. Затова съм тук”, коментира Анджелис Пена, участник в протеста. Венецуелците, които живеят в чужбина, споделят, че трудно си намират работа, но политическата ситуация и престъпността са ги прогонили далеч от родината. Опозицията настоява, че Мадуро трябва да подаде оставка заради ширещата се престъпност, високата инфлация, недостига на основни продукти и репресиите на политически опоненти.

Вчера президентът заяви, че ще изгони CNN от страната. Според Мадуро американския телевизионен канал иска да представи Венецуела пред света като страна, в която се води гражданска война. “В действителност тук народът работи, учи се и строи родината си”, твърди наследникът на Уго Чавес.

 

 

Venecuela

fallback
Още от Свят
fallback