fallback

Обама предупреди управляващите в Украйна за насилието в страната

В първата си реакция след кървавите сблъсъци в столицата той каза още, че военните не бива да се намесват в ситуация

20.02.2014 | 09:50

Президентът на Съединените щати Барак Обама предупреди, че за управляващите в Украйна ще има последствия, ако насилието продължи. В първата си реакция след кървавите сблъсъци в столицата той каза още, че военните не бива да се намесват в ситуация, която може да намери решение с действия на цивилните.

„Правителството трябва да даде гаранции, че военните няма да се намесват в ситуация, която може да се реши от цивилните“, заяви президентът на САЩ. - „Съединените щати са в контакти с европейските си партньори, украинското правителство и опозицията. Насилието привлече вниманието на целия свят и то трябва да спре незабавно“.

Украинският президент Виктор Янукович вече смени началника на генералния щаб на въоръжените сили. Службата за сигурност на Украйна, от своя страна, обяви началото на антитерористична операция в цялата страна, като армията получи право да използва оръжие и да ограничава движението.

Предупреждение отправи и най-високопоставеният военен командир на НАТО - американският генерал Филип Брийдлав. Той призова новото военно ръководство на Украйна към диалог с алианса с цел намиране на мирно решение на ситуацията в страната.

От министерството на отбраната на САЩ призоваха украинските въоръжени сили да не вземат страна в кризата в бившата съветска република. Говорителят на ведомството полковник Стивън Уорън предупреди, че ако предупреждението не бъде уважено ще има последици за двустранните отношения в областта на отбраната.

В телефонен разговор германският канцлер Ангела Меркел и руският президент Владимир Путин са се договорили да направят всичко възможно да не се допусне влошаване на насилието в Украйна.

„Проведох телефонен разговор с руския президент Владимир Путин и го информирах, че външните министри на Франция, Германия и Полша ще посетят Киев днес, за да проведат разговори с официалните лица в Украйна за ескалиращото напрежение в страната,“ заяви Меркел. Призивът на Москва е бил Меркел да подкрепи президента Виктор Янукович в борбата му с екстремистите. От пресслужбата на Кремъл посочват, че е важно категорично да бъдат осъдени опозиционните сили, виновни за организирането на противоправни екстремистки и терористични действия.

 

fallback
Още от Свят
fallback