fallback

Генномодифицирана царевица стана причина за скандал в Европа

Страните в ЕС водят дебати за допускането на нова генномодифицирана царевица на пазара

15.02.2014 | 10:10

Има тежък скандал в Европа във връзка с допускането на генномодифицирана царевица на европейския пазар, заяви в ефира на Bulgaria On Air евродепутатът от Комисията по обществено здраве в ЕП д-р Антония Първанова.

По думите ѝ в Европейския съюз се допуска само един вид подобна царевица, а опитите за пускане на генномодифицирани картофи не са се увенчали с успех, тъй като Европейският съд е свалил разрешителното.

Като цяло в ЕС има два вида генномодифицирана царевица, която се използва единствено за индустриални нужди, но сега друга американска фирма е подала искане за регистрация на още един вид царевица. разкри Първанова.

10 от страните-членки на ЕС са гласували против допускането на тази продукция, Европейският парламент също е категорично против, но по-големите страни не са заявили категоричен отказ.

Понеже Германия се въздържа, поради тежестта на вота се стига до абсурдната ситуация, в която ЕП и по-голямата част от страните-членки са против, но все пак тази царевица трябва да бъде допусната до пазара”, коментира експертът.

Във връзка с това Комисията по обществено здраве и сигурност на храната е поискала от Европейската комисия по сигурност на храните информация за методиката и за хората, които участват в оценката за риска за здравето от ГМО.

Първанова твърди, че е разкрит конфликт на интереси. Трите изследвания, които са използвани до момента от въпросната компания, са поръчани от индустрията, а не от академични източници. Освен това проучването е направено само за шест месеца - период, в който рядко има регистриране на някакви отклонения в здравето. При изследване за период от две години обаче са открити вредния въздействия.

“Независимите академични изследвания показват, че на втората година се появява рак на пикочния мехур, рак на простатата, левкемия, а това е изключително опасно”, отбеляза експертът, подчертавайки, че именно затова подобен род продукти не бива да бъдат допускани до хранителната верига на европейския пазар.

В Европа вече оперират две компании, които са получили разрешение за продажбата на генномодифицирана царевица за индустриални цели. Според Първанова проблемът тук се крие в допускането на ГМО в хранителната верига на животните, както и че има и по други начини тази царевица може да попадне на пазара или да се използва за външна търговия.

Още по темата вижте днес в предаването "Брюксел 1" от 18 ч. по Bulgaria On Air!

fallback
Още от Свят
fallback