САЩ подпомага икономическото развитие на Афганистан с 300 млн. долара

Средствата се отпускат по нова програма за помощ

10.02.2014 | 13:12
САЩ подпомага икономическото развитие на Афганистан с 300 млн. долара

Американската агенция за международно развитие ще представи днес нова програма за помощ за Афганистан в размер на около 300 милиона долара, предвидена за подпомагане на икономическото развитие на страната, която е сред най-бедните в света.

Планира се в първата фаза да бъдат отделени 77 млн. долара за подпомагането на частния сектор, създаването на работни места и намаляването на зависимостта на Афганистан от международната помощ.

С тези мерки се цели подкрепата на страната за присъединяването ѝ към Световната търговска организация през 2014 г.

Предвиденият втори транш е в размер на 92 млн. долара. Сумата е предназначена за насърчаване на обучението и наемането на квалифициран персонал в публичния и частния сектор. Тази програма програма започна на 1-ви януари тази година и включва партньорството между афганистански и американски висши училища.

Третият транш е от 120 млн. долара, които ще са за подкрепа на селскостопанския сектор в Афганистан. Според американски представители тя ще позволи на около 400 хил. земеделски стопани да получат най-добрите технически средства.

Програмата за помощ се задейства в момент, в който Вашингтон се старае да убеди Кабул да подпише двустранен договор за сигурност. Той предвижда около 10 хил. войници на САЩ да останат на афганистанска земя и след 2014 г.

Междувременно в Афганистан започна кампанията за президентските избори, които са планирани за началото на април. Те са смятани за ключова проверка на това дали страната може да осигури стабилен политически преход в момент, в който силите на НАТО се готвят да се изтеглят от територията ѝ след близо 13-годишна война.