ЕС обсмисля отпускането на допълнителна финансова помощ на Украйна

Жозе Мануел Барозу разкри, че евросъюзът няма да наддава с Руси

04.02.2014 | 09:39
ЕС обсмисля отпускането на допълнителна финансова помощ на Украйна
ЕС обсмисля отпускането на допълнителна финансова помощ на Украйна

Европейският съюз обмисля отпускането на допълнителна финансова помощ за Украйна, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

По думите му ЕС и международните му партньори обсъждат как може да се помогне на страната, ако Киев заяви, че е готов да реформира икономиката си.

Барозу разкри, че евросъюзът няма да наддава с Русия кой да плати повече на Украйна, тъй като вярва, че ЕС е пътят, по който искат да вървят повечето украинци.

Министерството на външните работи на пък Русия призова опозиция в Киев да се откаже от заплахите и ултиматумите и да активизира диалога с властта. Според него само по този начин може да се излезе от дълбоката криза, в която се намира страната в момента.

Съобщението посочва още, че един от опозиционните лидери публично е призовал гражданите да създадат отряди, които да патрулират по улиците, както и да организират протести пред областните администрации.

Всичко това противоречи на изявленията на опозицията за ангажименти към демокрацията и европейските ценности, твърдят от външното министерство.

През ноември украинският президент Виктор Янукович отказа да подпише споразумение за асоциирането на страната с ЕС. Вместо това той прие заем от Русия в размер на 15 млрд. долара. Решението му отприщи общественото недоволство и предизвика продължаващите и до днес големи антиправителствени протести.

Вчера опозицията в Украйна разкри, че е готова да управлява.