Изригналият вулкан в Индонезия взе 15 жертви

Всички загинали са се намирали в радиус от 3 км от вулкана.

02.02.2014 | 14:07
Изригналият вулкан в Индонезия взе 15 жертви

Жертвите на изригналия вулкан Синабунг на индонезийския остров Суматра вече са 15. Всички загинали са били в радиус от едва 3 км от вулкана. Повечето не са били подготвени за изригването и само за няколко минути са станали жертва на пепелта и свличането на нажежената вулканична маса.

Спасителни екипи все още претърсват района, над който продължават да се носят плътни облаци пепел.
Евакуирани са гражданите на 16 населени места около вулкана. Над 30 хиляди души са временно настанени в 42 евакуационни центъра.

Смъртоносното изригване стана ден след като не малка част от хилядите местни жители получиха разрешение от властите да се завърнат по домовете си, след като бяха евакуирани преди няколко дни.

За първи път изригване на активния вулкан Синабунг взима жертви. След близо 400 години на слаба активност през последните месеци вулканът нееднократно изхвърляше пепел на километри височина.

Представители на правителството, на хуманитарни и неправителствени организации са пристигнали на мястото на бедствието. Те помагат на ранените и пострадалите, оказват им медицинска помощ, снабдяват гражданите с маски и се грижат за хигиената в евакуационните лагери.