Жени и деца ще могат да напуснат сирийския град Хомс

Споразумението беше постигнато между опозиция и управляващи по време на мирната конференция „Женева 2“.

27.01.2014 | 11:44
Жени и деца ще могат да напуснат сирийския град Хомс

Сирийският режим ще позволи на жените и децата да напуснат обкръжения град Хомс. Споразумението беше постигнато между управляващите и опозицията по време на мирната конференция „Женева 2“.

По думите на  сирийския заместник-министър на външните работи Файсал Мекдад досега въоръжени групировки са пречели на жените и децата да напуснат града, в който стават най-ожесточените сблъсъци. Много от тях били болни и ранени. Днес в града трябва да пристигне и конвой с хуманитарна помощ на ООН и „Червения кръст“.

Споразумението за град Хомс се превърна в първия реален резултат от мирните преговори за Сирия.

Продължават разговорите и по отношение на възможността за обмяна на затворници между режима и бунтовниците.

За днес са предвидени и преговори по ключовата тема за евентуален политически преход.

Говорителят на Сирийската национална коалиция Луай Сафи коментира, че „разговорите ще се  съсредоточат върху политическата промяна от диктатура към демокрация“! Опозицията обаче негодува, че управляващите не са особено склонни на подобни преговори, и по всякакъв начин се опитват да ги отложат или компрометират.

И докато преговорите вървят бавно и трудно, сблъсъците в Сирия продължават. Базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за човешките права съобщава за сражения между екстремисти, свързани с „Ал Каида“ и кюрдски групи. Жертвите от последните два дни са 26.