Бразилци излязоха на протести срещу високите разходи за Световното първенство по футбол

Полицията е задържала 128 души по време на сблъсъците в Сао Пауло

26.01.2014 | 14:25
Бразилци излязоха на протести срещу високите разходи за Световното първенство по футбол

В няколко бразилски града днес се проведоха демонстрации срещу високите разходи за Световното първенство по футбол.

Предварителните изчисления показват, че Бразилия ще похарчи 14 млрд. долара за организацията на Мондиал 2014. Протестиращите искат средствата да бъдат пренасочени към образованието и здравеопазването в страната.

Гражданите излязоха на протести в цялата страна, но най-многоброен беше този в Сао Пауло, където се събраха 2500 души. Там се стигна и до масови безредици, след като в центъра на града младежи с маски на лицата започнаха да чупят витрини на магазини и прозорци на банкови офиси.

Част от демонстрантите са се опитали да преобърнат полицейски автомобил, както и да запалят друг. За да разпръснат множеството, полицаите са използвани сълзотворен газ.

Полицията в Сао Пауло е задържала 128 души по време на сблъсъците. Насилието принуди властите да отменят някои от планираните празненства, организирани по повод 460-ата годишнина на града.

Миналата година милиони бразилци излязоха на улиците в знак на протест срещу завишените цени на билетите за градския транспорт, лошите обществени услуги и корупцията, обхванала страната покрай организирането на Мондиала. Демонстрациите бяха определени като най-голямото социално надигане в страната за последните 20 години.

Още за случващото се в Бразилия можете да научите от видеото!