Опозицията в Украйна отказа постовете, предложени ѝ от Янукович

Президентът заяви на опозиционните лидери, че могат да получат постовете премиер и вицепремиер

26.01.2014 | 09:13
Опозицията в Украйна отказа постовете, предложени ѝ от Янукович

Опозицията в Украйна отхвърли предложението на президента Виктор Янукович да получи постовете премиер и вицепремиер.

Веднага след преговорите Виталий Кличко, Арсений Яценюк и Олег Тягнибок се върнаха на площад „Независимост“, където гражданите ги посрещнаха с освирквания.

Тъй като съботният ден не доведе до развитие на политическата криза в Украйна, днес демонстрантите готвят нов мащабен митинг  в Киев.

"Нашата позиция е ясна. Да премахнем тези закони на диктатурата. Точка. Настояваме за президентски избори тази година. И няма да отстъпим“, заяви Кличко пред гражданите. По думите му опозицията трябва да укрепи позициите си, както в Киев, така и в провинцията.

„Борбата продължава“, категоричен бе националистът и лидер на партия „Свобода“ Олег Тягнибок. Той призова всеки в Украйна да дойде на площад „Независимост“.

Третият опозиционен лидер Арсений Яценюк се опита да увери демонстрантите, че опозицията не се страхува от отговорността за съдбата на страната и е готова да я поеме. Той допълни, че опозицията няма да отстъпи от исканията си и е готова да води Украйна към Европейския съюз.

„Вторник ще бъде денят на страшния съд. Не вярваме на нито една тяхна дума. Вярваме само на действия и резултати, които ще бъдат предприети от Украйна, от всеки един от нас. Заедно за победата!“, заяви Яценюк.

Въпреки силните думи на тримата опозиционни лидери, множеството на площада не се успокои и скандира „Оставка“ и „Срам“. По-късно гражданите се опитаха да щурмуват Международния конгресен център, т.нар. Украински дом, който се използва като база на силите на реда.

Демонстрантите хвърляха предмети и фойерверки през разбитите прозорци, а вътре в сградата пламнаха малки пожари. От своя страна охранилите на центъра отвърнаха на атаката със светошумови гранати и сълзотворен газ.

От полицията съобщиха, че целта на граждните е била да вземат в плен правоохранители.

Вчера сблъсъците в Украйна взеха шестата си жертва.

Повече за ситуацията в Киев вижте във видеото!