fallback

Нови заплахи за терористични атаки в Сочи

Ислямистката група Вилаят Дагестан пое отговорност за атентатите във Волгоград

20.01.2014 | 14:45

Ислямистка групировка в Северен Кавказ пое отговорността за двата самоубийствени атентата във Волгоград, при които загинаха 34 души, съобщава Wall Street Journal.

Освен това тя отправи заплахи, че ще атакува и предстоящите Зимни олимпийски игри, които ще се проведат в Сочи.

В клип представител на групировката предупреждава руския президент Владимир Путин, че е подготвил „подарък“ за него и за всички туристи, които ще посетят събитието.

„Ако държите на Олимпиадата, ще получите подарък от нас. Той ще бъде за цялата мюсюлманска кръв, която се пролива всеки ден по света, било то в Афганистан, Сомалия, Сирия. Това ще бъде нашето отмъщение“, се казва още в съобщението.

От видеоклипа става ясно, че двама мъже, чиито имена са Абдурахман и Сюлейман, стоят зад кървавите атентати във Волгоград. Те са членове на известна в Дагестан групировка.

49-минутният клип показва двамата мъже, които седят пред камерата и държат автомати „Калашников“. Зад тях висят черни знамена с арабски религиозни фрази, подобни на тези, които Ал Кайда използва.

Вилаят Дагестан е една от групите, които образуват т.нар. Кавказко емирство, което се стреми да създаде независима ислямска държава в Северен Кавказ. Дагестан пък се превърна в център на ислямските бунтове, които се разпространиха в региона след сепаратистките войни в съседна Чечня.

В отговор на предишните заплахи от терористични атаки в Сочи Русия въведе засилени мерки за сигурност за игрите. Руските служби за сигурност все още не са направили официално изявление по темата.

Още по темата можете да видите във видеото!

fallback
Още от Свят
fallback