fallback

Путин заяви, че е либерал

Руският президент призова критиците си да решат първо проблемите "в своя собствен дом".

19.01.2014 | 15:16

Руският президент Владимир Путин заяви, че е либерал и се придържа към либерални възгледи. Той заяви това в отговор на критиките от страна на Запада срещу забраната на пропагандата на хомосексуализма. Путин призова критиците си да решат първо проблемите "в своя собствен дом" и след това да дават съвети на страната му. Президентът говори и за предстоящата Олимпиада, като заяви че няма да има корупционен проблем при подготовката на зимните олимпийски игри в Сочи.

"Как може те да ни критикуват за по-либералния, много по-мек подход, от този, който те имат“, бяха думите на Владимир Путин във връзка с обвиненията на Запада, че Русия ограничава правата на хората с различна сексуалност. Той допълни, че в някои американски щати хомосексуализмът е криминализиран. Според него в момента в 14 щата формално не е отменен закона срещу хомосексуалността, въпреки че през 2003 г. той е бил забранен от Върховния съд на САЩ.

Путин изрази мнение, че закона срещу пропагандата на хомосексуализъм не вреди на никого. Според него хомосексуалните в Русия не са дискриминирани – нито по професионален признак, нито откъм кариерно развитие, нито откъм признание от страна на обществото. Той даде пример с Елтън Джон, "който в Русия е искрено обичан, без значение от ориентацията му".

Държавният глава заяви, че не го изненадва позицията на Руската православна църква, която предлага хомосексуалността да се криминализира, тъй като такова отношение към еднополовата любов е характерно на практика за всяка традиционна религия.

Путин подчерта, че в Русия действията на държавата не зависят от мнението на православната църква. Президентът каза още, че хомосексуалните хора, които имат намерение да дойдат на Олимпиадата в Сочи, не бива да се притесняват. Той каза, че в Русия всички хора са равни независимо от религията им, пола, етническата принадлежност и сексуалната ориентация.

Владимир Путин отговори и на съмненията, че страната му няма да се справи добре с организацията на Олимпийските игри в Сочи, заради корупция. Руският президент добави, че съдебните органи работят по въпроса и припомни случаи отпреди няколко години, когато местни чиновници се опитвали да търгуват със земята, предназначена за олимпийските обекти. "Винаги върви някаква борба и ние публично говорим за това и питаме дали това са само слухове, или има и нещо сериозно. Иначе какво да правим - или винаги да мълчим, или да не се страхуваме от подобни реакции да работим открито? Избрахме втория път - да работим открито", бяха думите на Путин, който лично гарантира че Олимпиадата ще протече нормално.

fallback
Още от Свят
fallback