fallback

Лидери от цял свят приветстваха сънародниците си с настъпването на новата година

На Стария континент ключовите думи бяха борба с безработицата, растеж и обединение.

01.01.2014 | 11:41

Лидери от цял свят приветстваха своите сънародници с настъпването на 2014 година. Посланията им бяха най-различни в зависимост от дневния ред и проблемите на дадена държава.

И докато на Стария континент ключовите думи бяха борба с безработицата, растеж и обединение, руският президент Владимир Путин постави ударение върху борбата с тероризма. Лидерът на Северна Корея пък отправи официална закана за ядрена война.

Личната отговорност и инициатива са две от качествата, от които ще се нуждаят германците, за да тласнат напред страната си и Европа през 2014 година, заяви германският канцлер Ангела Меркел в предварително записаното си новогодишно послание.

"Държавата може само да инвестира. Тя може да създава добри условия. Политиката обаче не може да постигне нищо без всички вас в нашата страна," подчерта германския канцлер. Меркел определи като приоритет запазването на финансите на Германия в добър ред, осигуряване на подкрепа за семействата и успешното реформиране на енергийния микс.

Като своеобразно продължение на думите й звучеше новогодишното послание на френския президент Франсоа Оланд. -„Вярвам в решенията, които вземам за страната и подчертавам: имам само един приоритет, цел и задължение – заетостта," заяви на прага на 2014 държавният глава Франция. По думите му новата година ще е посветена на всеобхватното понижение на държавните разходи, опростяването на административните процедури на всички равнища и привеждането в действие на програми за преход към възобновяеми източници на енергия. „Трябва да правим икономии навсякъде, където е възможно да се харчи по-малко, не само за да се намали дефицитът, но и за да се понижат данъците в дългосрочен план", каза Оланд. Той отбеляза също, че Европейският съюз е успял най-накрая да се измъкне от водовъртежа на финансовата криза, продължаваща от 2008 г.

Сходни думи използва и италианския президент Джорждо Наполитано. Той призова сънародниците си към обединение пред тежките времена.

„ Ситуацията засяга даже политиците. Жертви принасяме всички, даже и политическите деятели”, заяви Наполитано. – „Аз ще остана на своя пост, готов съм да приема всяка конструктивна критика, но няма да си позволя страх”.

Обединението като ключова дума използва и британския премиер Дейвид Камерън.

„Нашето семейство от нации е в разцвет, когато работим заедно  със споделени интереси и общи цели.Тази година отправям съобщение от Англия, Уелс и Северна Ирландия към всеки един шотландец - ние искаме да останете. Заедно можем да построим по-силно Обединено кралство, за нашите деца и внуци”, заяви Камерън.

В новогодишната нощ севернокорейският лидер Ким Чен Ун предупреди, че Корейският полуостров ще претърпи "огромна ядрена катастрофа", ако там отново избухне война. Той дори заплаши САЩ, че те няма да бъдат в безопасност при появата на конфликт.- "Изправени сме пред опасна ситуация, в която дори съвсем малък, необмислен военен сблъсък може да доведе до всеобхватна война с всички средства," коментира Ким Чен Ун.

Украинският президент Виктор Янукович определи отминалата 2013 като най-тежката в историята на страната, но и като година на прогрес.

„2014 ще е година на постижения, предизвикателства, нови надежди. Чрез националните „кръгли маси”, политическите спорове и откровен диалог ние вървим по пътя на националната консолидация”, заяви Янукович.

Противно на всякакви традиции, руският президент Владимир Путин направи две новогодишни обръщения. Първоначално руският държавен глава поздрави жителите на Камчатка - най-източният район на страната с предварително записано обръщение, в което не се споменаваше нищо за тероризма. Часове по-късно Путин говори импровизирано от Хабаровск, където беше на визита, за да инспектира как се възстановява района от проливните летни дъждове. В него вече той се закани, че ще преследва терористите „до пълното им унищожение".

„Скъпи приятели, ние скланяме глава пред жертвите на жестоките терористични актове. Твърдо и последователно ще продължим борбата с терористите до тяхното пълно унищожение", каза Владимир Путин. Той припомни, че пред изпитанията Русия по традиция се изправя сплотена и единна.

fallback
Още от Свят
fallback