fallback

Франция одобри данък "богатство"

Работодателите ще внасят данък от 50% върху изплатените суми над 1 млн. евро.

30.12.2013 | 13:50

Франция одобри данък "богатство". Работодателите ще внасят данък от 50% върху изплатените суми над 1 млн. евро. Ефективна ставка от 75% ще се постига чрез други данъци и социални такси.

Целта на данъка е да намали бюджетния дефицит и държавния дълг.  Мярката е временна и ще важи за 2013 и 2014 година и влиза в сила със задна дата. Това беше и едно от знаковите предизборни обещания на президента Франсоа Оланд.

Миналата година Конституционния съвет отмени данъка заради неговата формулировка. Президентът обаче го преформулира, въпреки критиките и предупрежденията, че режимът ще прогони богатите от страната и ще доведе до спад на данъчните постъпления в хазната.

Мнозинството от французите подкрепят мярката, сочат проучванията на общественото мнение. Бизнесът и богатите хора обаче осъдиха новия данък, като актьорът Жерар Депардийо дори поиска друго гражданство. След като живя в Белгия, стана руски поданик и се премести в Москва, за да избегне облагането.

Футболните клубове във Франция стачкуваха по-рано тази година в знак на протест срещу мярката. Много от тях се мотивираха, че са в лошо финансово състояние и че ще загубят най-добрите си футболисти.

fallback
Още от Свят
fallback