fallback

Сблъсъците в Египет продължават

Според държавния вестник „Ал Ахрам” сблъсъците избухнали, след като силите за сигурност използвали сълзотворен газ, за да разпръснат студенти, поддръжници на „Мюсюлмански братя”.

28.12.2013 | 17:52

Египетски студенти, привърженици на движението „Мюсюлмански братя”, влязоха днес в сблъсъци с полицията в кампуса на университета „Ал Азхар” в Кайро и подпалиха две сгради.

Предполага се, че проявата на агресия е била причинена от убийството на студент, който бил поддръжник на ислямската организация, но източници от силите за сигурност опровергаха тази информация.

Според държавния вестник „Ал Ахрам” сблъсъците избухнали, след като силите за сигурност използвали сълзотворен газ, за да разпръснат студенти, поддръжници на движението, които не допускали свои колеги в сградата, отиващи на изпити. Протестиращите от своя страна са замеряли органите на реда с камъни и са запалили гуми. Държавната телевизия излъчи кадри, на които се вижда черен пушек, издигащ се от стопанския факултет, и заяви, че „студенти терористи” са подпалили и сградата на селскостопанския факултет.

Престижният университет „Ал Азхар” вече месеци наред е сцена на протести срещу свалянето от власт на президента Мохамед Морси. „Мюсюлманските братя” смятат отстраняването му от военните за „държавен преврат”.

Напрежението в Египет не стихва, след като вчера имаше сблъсъци, при които са загинаха петима души. Те избухнаха, след като властите обявиха „Мюсюлманските братя” за терористична организация.

Human Rights Watch заяви, че този акт на египетските власти е „политически мотивиран” и цели да се прекрати напълно дейността на движението. Според говорител на организацията единственият мотив за мярката, която била предприета срещу „братята” без разследване и доказателства, е желанието на правителството да смаже едно голямо опозиционно движение.

fallback
Още от Свят
fallback