fallback

Украйна няма да търси МВФ за помощ, заяви Микола Азаров

Споразумението с Русия за 15 млрд. долара спасило Украйна от фалит, коментира премиерът.

21.12.2013 | 12:56

Украинският премиер Микола Азаров, заяви че след договорения с Русия кредит в размер на 15 милиарда долара Украйна няма нужда да се обръща към Международния валутен фонд.

По думите на Азаров споразумението с Русия помогнало на Украйна да избегне фалит, но то не заплашва независимостта на страната, както твърди опозицията. Украинският премиер допълни още, че засега не се налага да бъде търсен кредит от МВФ, но са намерени допълнителни преимущества в преговорите с фонда.

"Историческото" споразумение, сключено с Москва, позволи украинската икономика да бъде спасена от "фалит", който щеше да настъпи при подписване на споразумение за асоцииране с ЕС”, заяви украинският премиер. По думите му споразумението за асоцииране с ЕС "щеше да доведе до фалит и до социално-икономически срив”.

"Президентът сложи край на това предателство към националните интереси, за което отговорност носят същите политически сили, които днес предизвикват нестабилността в страната", подчерта той.

След срещата между Владимир Путин и Виктор Янукович стана ясно, че Москва ще отпусне кредит на стойност 15 милиарда долара, както и да намали с една трета цената на доставяния в Украйна руски газ.

fallback
Още от Свят
fallback