fallback

Обама: 2014 може да е година на икономически пробив за САЩ

Американският президент видя лъч надежда в ръстa от 4.1 % през третото тримесечие на годишна база.

21.12.2013 | 12:23

Президентът на Съединените щати Барак Обама заяви, че 2014 година "може да стане година на икономически пробив за Америка" след периода на дълга рецесия и бавно икономическо възстановяване. Той направи това изявление на последната си пресконференция за годината в Белия дом.

Обама подчерта, че според последните данни икономиката е нараснала с 4.1 на сто от юли до септември спрямо предишната година. Макар и скромно, това постижение надхвърля очакванията и е лъч на надежда през определено трудната година.

Изказването на президента беше в подчертано оптимистичен тон,  фокусиран върху ръста на икономиката, създаването на работни места и нарастващата независимост на Съединените щати от чужди енергоизточници.

Обама подчерта, че през 2013 г. са създадени 2 милиона повече работни места, а за последните 45 месеца американската икономика е създала още 8 милиона работни места. Темповете на икономически растеж са най-високите за последните две години, безработицата е на петгодишния минимум, а ситуацията с бюджетния дефицит се е подобрила, отбеляза Обама.

Наред с това САЩ произвеждат повече петрол на своя територия, отколкото купуват от други страни, а стойността на медицинските застраховки, въпреки проблемите в реформите в здравеопазването, расте с рекордни темпове, отбеляза той. Въпреки че Обама не го спомена, борсите също достигнаха рекордни равнища. Повишението в икономиката се дължи на нарастването на потреблението, след като безработицата достигна най-ниското си равнище от пет години насам със 7 на сто, напомня Associated press. Президентът изказа подкрепа и за предложения закон, който ще удължи с три месеца времето за получаване на обезщетения за безработица.

По-късно този месец изтичат социалните помощи за един милион и триста хиляди американци. Според Обама помощите за безработица трябва да бъдат първостепенната задача на Конгреса през януари. Фалстартът на програмата за здравна реформа президентът определи като главния си неуспех. Сред външнополитическите постижения Обама посочи споразуменията, които според него ще попречат на Иран да създаде ядрено оръжие, както и унищожаването на сирийските химически оръжия. Той напомни, че през 2014 година се завръщат и американските войски от Афганистан, като според американският държавен глава, всичко това е резултат от умелата дипломация. Обама и семейството му ще посрещнат коледните и новогодишните празници в Хавай.

fallback
Още от Свят
fallback