fallback

Япония предложи 20 млрд. долара за помощи и заеми на страните от Югоизточна Азия

Скритият замисъл на Япония търси подкрепата на 10-те страни членки на АСЕАН по отношение на териториалните спорове с Китай.

14.12.2013 | 15:26

Японският премиер Шиндзо Абе предложи 20 млрд. долара под формата на помощи и заеми на страните от Югоизточна Азия.Този ход се определя като опит на Япония да се противопостави на китайската експанзия в региона.

Шиндзо Абе обясни, че финансовият пакет ще бъде разпределен за период от 5 години и ще бъде предимно под формата на концесионни заеми. В неговия фокус ще попадне развитието на региона около река Меконг , като ще с ефинансират транспортни и инфраструктури проекти. „Заедно със страните от Асоциация на страните от Югоизточна Азия, искаме да построим бъдещето на Азия, където законите стоят над силата, където трудолюбивите хора получават това, което заслужават“, заяви в своята реч Абе.

Скритият замисъл на Япония търси подкрепата на 10-те страни членки на АСЕАН по отношение на териториалните спорове с Китай, ескалирали след като Пекин установи зона на противовъздушна отбрана над островите Сенкаку. Китайското външно министерство реагира, заявявайки че развиващите се страни от АСЕАН трябва да се съсредоточат върху усилията си за запазване на стабилността в региона и да не взимат страна в двустранни спорове.

fallback
Още от Свят
fallback