fallback

Италианското правителство получи вот на доверие и от Сената

Министър-председателят Енрико Лета готви редица институционални реформи

12.12.2013 | 11:36

След като долната камара на италианския парламент подкрепи кабинета на Енрико Лета, Сенатът очаквано му гласува вот на доверие. От своя страна премиерът обеща да се бори „като лъв" с икономическите проблеми на страната.

Лета заяви пред парламента, че Италия е избягвала реформите в продължение на 20 години и не може да си позволи да ги бави още.

„Ще направя всичко, което мога. Аз няма да се дам на тези, които казват, че хаосът е твърде голям и ние не можем да направим нищо“, заяви италианският премиер.

На 11 декември полицията затвори части от Рим, след като стотици протестиращи се събраха в близост до парламента и скандираха „Крадци!“. На фона на протестите в цяла Италия, министър-председателят обеща да се бори с нарастващата вълна от политическо разочарование и враждебност към Европейския съюз.

Един от проблемите, по който Лета смята да работи, е младежката безработица, която е достигнала до 40 на сто.

След години на рецесия и стагнация, икономиката на страната сега е по-малка, отколкото беше преди повече от десетилетие. Италия трябва да се справи с ширещата се корупция и дискредитираната политическа система, както и с укриването на данъци.

Лета твърди, че следващите 18 месеца ще бъдат посветени на широк спектър от институционални реформи, които целят да създадат стабилна основа за икономически растеж. Целта е да се постигне ръст с 1 на сто през 2014 г. и с 2% през 2015 г. Тези цели обаче се считат за оптимистични от независимите анализатори.

Италианският министър-председател обеща да намали публичния дълг на Италия, който е вторият най-висок в еврозоната като дял от икономиката. В допълнение той ще намали данъците върху семействата и компаниите, планира да намали безработицата и да увеличи публичните инвестиции. Предстои кабинетът да гласува одобрението на пакета от мерка за привличане на чуждестранни инвестиции.

Много от целите повтарят тези, които Лета си постави, когато встъпи в длъжност през пролетта.

 

fallback
Още от Свят
fallback