Великобритания затяга мерките по границите си заради имигрантите

Хага и Ротердам планират да наложат незаконни нови проверки на имигранти от България и Румъния, твърди The Irish Times

12.12.2013 | 10:55
Великобритания затяга мерките по границите си заради имигрантите
Великобритания затяга мерките по границите си заради имигрантите

Великобритания ще осигури засилено полицейско присъствие по границите си още в ранната сутрин на 1 януари 2014 г., когато падат ограниченията на трудовия пазар.

Решението е част от стратегията на Министерството на вътрешните работи на Острова за справяне с очаквания наплив от румънци и българи.

Междувременно The Irish Times пише, че Хага и Ротердам планират да наложат незаконни нови проверки на имигранти от България и Румъния. 

„Два от най-големите градове в Холандия няма да зачетат решенията на правителството и на Брюксел и ще наложат нови незаконни проверки на български и румънски имигранти, когато бъде позволено свободното им движение в рамките на Европейския съюз от 1 януари“, посочва ежедневникът.

Според The Irish Times този ход ще бъде дискриминационен, но въпреки това Ротердам и Хага ще отказват гражданския номер (BSN), който позволява на новодошлите да се регистрират, за да могат да получават данъчни и социални помощи. Мярката ще засяга българите и румънците, които не успеят да отговорят на поставените изисквания за квартира и заетост.

Вестникът се позовава на статистически данни, според които от приемането на двете страни в Европейския съюз през 2007 г., броят на Българите в Холандия се е увеличил десеторно, докато този на румънците тройно.

Излязъл наскоро доклад на британското правителство разкри, че Великобритания значително е занижила очакванията си за българските и румънски имигранти, които ще влязат в страната. По последни данни след отпадането на рестрикциите за достъп до трудовия пазар се очакват под 13 000 души на година.