fallback

В Киев се очаква да излязат на площада 1 млн. протестиращи

„Този уикенд е последния ни шанс“, коментират демонстрантите.

08.12.2013 | 12:13

В Киев започва поредният антиправителствен протест. Организаторите се надяват да съберат един милион души, за да окажат силен натиск върху президента Виктор Янукович. Според анализатори това ще е най-масовата акция от Оранжевата революция насам.

„Този уикенд е последния ни шанс“, коментират демонстрантите.

И през изминалата нощ около 20 хиляди демонстранти се събраха на площад „Независимост“ въпреки минусовите температури. Няма признаци гневът да се разсее, коментират световните медии и допълват, че ситуацията много напомня на събитията от края на 2004 година.

„Готови сме да започнем диалог, само ако президентът Янукович направи първата крачка“, коментира един от ръководителите на най-голямата опозиционна фракция в парламента Арсений Яценюк.

Според него страната се нуждае от ново правителство, което да подпише споразумението за асоцииране с ЕС и да поднови преговорите с Международния валутен фонд.

Междувременно украинският вътрешен министър призова за спазване на закона по време на демонстрациите. Силите за сигурност в Украйна ще реагират на заплахите срещу служителите на милицията и съдебната система, предупреди министътой.

В същото време изтече информация, че властите планират да използват около 1000 подставени лица, за да организират провокации на площад „Независимост” в Киев. Според партията на бившия премиер Юлия Тимошенко целта на властите е да си намерят основание, за да въведат извънредно положение.

fallback
Още от Свят
fallback