Управляващите в Украйна заговориха за предсрочни избори

Лидерите на опозицията Виталий Кличко от партия "Удар" и бившият икономически министър Арсений Яценюк проведоха разговори с европейски дипломати в Киев.

05.12.2013 | 13:24
Управляващите в Украйна заговориха за предсрочни избори
Управляващите в Украйна заговориха за предсрочни избори

Властите в Украйна не изключват възможността за предсрочни избори. Това заяви първият вицепремиер на страната Сергей Арбузов. Той е считан за един от най-приближените хора на президента Виктор Янукович.

Междувременно днес в украинската столица Киев се провежда заседание на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Местните медии съобщават, че представители на опозицията използват момента и търсят сближаване със западните лидери.

Улиците и централните площади на Киев остават окупирани, и от антиправителствени, но и от проправителствени демонстранти. Поддръжниците на партията на регионите на Янукович избраха сградата на парламента за отправна точка на своя митинг.

Гражданите, които настояват за европейска интеграция на Украйна са на площада на Свободата, в близост до сградата на президентската администрация. Повече от 30 външни министри от страните-членки на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа вече са в Киев за двудневния форум.

Лидерите на опозицията, в лицето на Виталий Кличко от партия "Удар" и бившият икономически министър Арсений Яценюк използваха момента, за да проведат разговори с европейски дипломати.

Заедно с германският външен министър Гидо Вестервеле те преминаха покрай палатковия лагер на демонстрантите. След разговорите по между си и тримата заключиха, че вратата пред Украйна към ЕС не е затворена.

Френският топ дипломат Лоран Фабиюс отказа да приеме тезата за остро противопоставяне по оста Брюксел – Москва. Украйна може да се сближи с ЕС, без да влиза в конфликт с Русия, заяви той и допълни, че е преувеличено случващото се по улиците на Киев да бъде наричано държавен преврат.

Руският външен министър Сергей Ларвов пък не пропусна възможността да предупреди Запада да не се намесва във вътрешните работи на Украйна и да не използва вълната от протести за постигане на дипломатическите и външнополитическите си цели в региона.