fallback

Украинският премиер видя сигнали за държавен преврат

Днес украинският парламент трябва да обсъди възможността да бъде поискан и гласуват вот на доверие на правителството.

03.12.2013 | 11:53

Налице са признаци, че опозицията в Украйна търси държавен преврат. Това заяви украинският премиер Микола Азаров, след като и тази нощ Киев стана арена на масови протести и сблъсъци между полиция и демонстранти. Днес украинският парламент трябва да обсъди възможността да бъде поискан и гласуват вот на доверие на правителството.

Азаров заяви, че властите имат информация, че лидерите на демонстрантите целенасочено водят тълпата към щурм към сградата на Парламента. Тази на Правителството вече е под обсада и служителите й не могат да достигнат работното си място.

В същото време вътрешният министър Леонид Кожара обяви, че властите не планират да въведат извънредно положение.Президентът на страната Виктор Янукович призова гражданите да протестират мирно, за да не се стига до сблъсъци. Той посъветва демонстрантите, да проявят търпение и да изчакат следващите президентски избори през 2015.

Вчера Янукович се обърна към Европейската комисия с молба да приеме украинска делегация за разговори по определени аспекти от евентуално споразумение за асоцииране. Нейният президент Жозе Мануел Барозу отговори, че Брюксел е готов да обсъди влизането в сила на някои от вече договорените точки, но не и да започва нов кръг преговори. 

fallback
Още от Свят
fallback