fallback

Аржентина готви по-висок данък "лукс", за да овладее инфлацията

Резервите в централната банка в страната са спаднали с 20 млрд. долара за три години.

23.11.2013 | 13:21

Аржентинското правителство възнамерява да увеличи данъците на богатите. Законопроектът включва по-високи такси за луксозни автомобили, лодки и частни самолети. Мярката е част от поредицата правителствени ходове, насочени към овладяване на инфлацията, която може да надхвърли 30% през тази година.

По думите на новоназначения председател на кабинета Хорхе Капитанич в Конгреса ще бъде изпратен законопроект, който да промени данъчния кодекс.

Тази година в Аржентина беше отчетен бум на продажбите на луксозни автомобили. Причината е, че богатите хора се възползват от благоприятните обменни курсове, за да се сдобият с някои от най-известните марки автомобили.

В официалните обменни курсове едно евро се търгува за 8 песос, а на черно може да достигне до 12,5.

Резервите в централната банка на Аржентина са на ръба да паднат под 32 млрд. долара, което на фона на 52 млрд. долара преди три години е притеснителен спад. Инфлацията също се възприема като огромен проблем.

По-рано тази година Буенос Айрес наложи замразяване на цените на най-големите търговци на дребно в Аржентина, но тази мярка до голяма степен е неуспешна за предотвратяване на спираловидното покачването на потребителските цени.

След завръщането на президента Кристина Фернандес де Кирхнер начело на държавата след 6-седмично отсъствие, тя заяви, че ще търси засилване на левия икономически модел на Аржентина.

Анализаторите очакват правителството да предприеме засилени мерки за постигане на икономически растеж.

fallback
Още от Свят
fallback